Verzekeren van tractoren


Als je mee wilt doen aan Tractor Pulling is het van belang dat je tractor daar ook voor verzekerd is. In de algemene voorwaarden van de meeste tractorverzekeringen staat (soms in de kleine lettertjes) dat deelname aan evenementen of oneigenlijk gebruik van de tractor niet verzekerd is. Vaak als je belt naar je tussenpersoon wordt er gezegd dat het geen probleem is dat je met de tractor meedoet aan wedstrijden, maar als er dan uiteindelijk echt iets gebeurd, dan gaat de verzekeringsmaatschappij niet uitkeren, met alle gevolgen van dien. De maatschappij zal dan zeggen dat er niets over op papier staat.

Maar, er zijn wel assurantiekantoren / verzekeringsmaatschappijen die een verzekeringspolis aanbieden, waarbij de tractor wel verzekerd is voor deelname aan Tractor Pulling wedstrijden. Een maatschappij die dat bijvoorbeeld doet is Gebr Sluyter via tussenpersoon "Van den Brink & Schuiteman Assurantien BV" uit Putten. Deze verzekering kost € 211,75 per jaar en is te gebruiken voor de "standaardklassen" en alle soorten "sportklassen" van de diverse verschillende organisaties. De tractor is dan niet alleen voor deelname aan Tractor Pulling verzekerd, maar ook gewoon WA. Andere aanvullende verzekeringen zijn ook mogelijk. Let op: deze verzekering is niet geldig buiten Nederland! Er is wel een aanvullende verzekering mogelijk voor deelname aan wedstrijden in Duitsland, maar niet voor deelname aan wedstrijden in België, vanwege de complexe wetgeving in België.
Van den Brink & Schuiteman laat voor Tractor Pulling een clausule toevoegen op de polis. Deze clausule omvat de volgende informatie:
Tractorpullingclausule
Deelname aan Tractorpulling wedstrijden is uitsluitend meeverzekerd indien de tractor technisch voldoet aan het meest recente reglement van:
 • de standaard-, sport- of supersportklasse van de Nederlandse Truck en Tractorpulling Organisatie (NTTO) of,
 • de landbouw-, agrisport-, hyprosport- of megasportklasse van Stichting de Hypropullers of,
 • de standaard-, hobbysport-, sport- of superstandaardklasse van de Stichting Trekkerslčp Stöppelhaene (STS) of,
 • de standaard-, hobbysport-, sport- of prostockklasse van de Trekkertrek Stichting Twente Achterhoek (TSTA) of,
 • de sportklasse van de Internationale Tractor Pulling Vereniging (ITPV) of,
 • de hobbysport-, sport of powerstock klasse van de Powerpullers Zuid.

  Wil je nadere informatie over deze verzekering of wil je de tractor ook verzekeren via Van den Brink & Schuiteman ga dan naar www.tractorverzekeringen.nl. Je kunt daar online een nieuwe polis afsluiten. Hieronder wat informatie over deze verzekering.

   
  Van den Brink & Schuiteman
  Ondergebracht bij verzekeraar
  Gebr Sluyter (makelaar in Assurantiën)
  Premie
  € 175,00
  Inclusief assurantie belasting
  € 211,75
  Leeftijd berijder tractor
  Minimaal 16 jaar
  16 en 17 jarigen wel in bezit T rijbewijs
  Deelname Tractor Pulling verzekerd
  Alleen in Nederland
  aanvulling mogelijk voor deelname
  aan Tractor Pulling in Duitsland
  dan € 60,50 extra premie (incl. ass. bel.)
  Eigen risico bij Tractor Pulling in Nederland
  € 500,00
  Eigen risico bij Tractor Pulling in Duitsland
  € 1.000,00
  Eigen risico bij hobbymatig gebruik
  € 0,00
  Acceptatie
  Particulieren en bedrijven
  Dagelijkse werkzaamheden
  Onbeperkt meeverzekerd, ook grensverkeer
  Schade aan eigen eigendommen
  Meeverzekerd tot maximaal € 125.000,-
  eigen risico € 500,-
  Brand/Diefstaldekking
  Bij te verzekeren, maar niet tijdens Tractor Pulling
  Casco
  Bij te verzekeren, maar niet tijdens Tractor Pulling


  Andere verzekeringen

  Sinds 1 januari 2017 biedt Univé Verzekeringen ook een tractorverzekering aan, waarbij deelname aan wedstrijden is toegestaan. Sterker nog: iedere tractor die bij Univé verzekerd wordt is automatisch verzekerd voor deelname aan Tractor Pulling wedstrijden. Deze verzekering is alleen voor deelname met een standaard tractor in de standaardklasse. De premie voor deze verzekering ligt tussen de 100 en 150 euro per jaar, afhankelijk van de (grootte van de) tractor.

  Een andere maatschappij waar je je tractor kunt verzekeren is 'de Vereende' via tussenpersoon 'Faber Adviseurs' uit Nijeveen. De premie is daar rond de 280 euro per jaar. Voorwaarde is dan wel dat je tractor voldoet aan de veiligheidseisen van de NTTO en de verzekering is alleen geldig op wedstrijden onder auspiciën van de NTTO of een bij de ETPC aangesloten organisatie.

  De meeste andere verzekeringsmaatschappijen bieden geen verzekering voor deelname aan Tractor Pulling wedstrijden.